Коліматорний приціл: принцип дії та види

При стрільбі на невеликі дистанції, коли немає особливої необхідності в додатковому збільшенні, але потрібно підвищити точність стрільби і покращити швидкість прицілювання - доцільно встановити на зброю коліматорний приціл, що відрізняється значно меншими габаритами в порівнянні з оптичними прицілами. Безумовно, коліматорний приціл не може (і не має) замінити оптичний приціл, а от стати гідною альтернативою прицільного пристосування під певні задачі - однозначно! Коліматори найбільш затребувані при стрільбі на відстані до 100м, зокрема стрільбі по об'єктам, що швидко рухаються, наприклад, при полюванні на птицю.

Коліматорний приціл: принцип дії та види

Слово "коліматор" має латинське походження, і його можна перекласти як "той, що спрямовує вздовж прямої лінії". Принцип дії прицілу коліматорного заснований на формування пучків світла в паралельні промені.

Пристрій складається із трьох основних елементів:

•система лінз;

•джерело світла;

•механізм поправок.

Світло від джерела розсіюється коліматорною лінзою і відбивається від внутрішньої сторони вхідної лінзи. При цьому завдяки ретельно продуманій оптичній схем і відбите світло йде паралельним пучком до ока мисливця. Завдяки цьому стрілець бачить одночасно і саму ціль, і прицільну марку, що світиться.

За рахунок перерахованих вище особливостей немає необхідності прикривати друге око для прицілювання. Так як лінза оточена лише невеликим металевим кільцем, можна не тільки бачити ціль та прицільну марку, а й візуально контролювати навколишнє оточення. Завдяки цьому навіть у людини, яка не має видатних стрілецьких навичок, значно збільшується ймовірність влучання в ціль. До того ж, це корисно під час динамічних вправ або на полюванні: можна одночасно прицілюватися, стріляти і переміщуватися, використовуючи периферійний зір. Ще один плюс -можливість стріляти по цілі, що швидко пересувається.

Потрібно розуміти, що на відміну від класичних оптичних прицілів, у коліматорів зазвичай немає функції збільшення. Тільки в деяких тактичних моделях може бути передбачена невелика кратність, наприклад, 2-х або 3-х.

Мінуси у коліматорних прицілів теж є. Головним недоліком є залежність від джерела живлення. Втім, завдяки сучасним технологіям енергозбереження однієї батареї достатньо, щоб пристрій працював упродовж сотень і навіть тисяч годин. Найчастіше використовуються стандартні елементи живлення CR2032, які легко можна купити в магазині. Існують моделі із живленням від сонячних батарей, вбудованих у корпус. Ще одним недоліком (або обмеженням) є той факт, що такі приціли ефективні лише на коротких дистанціях, а для стрільби на значну відстань вони не підходять. Також у них не дуже широкий кут огляду, особливо якщо йдеться про закриті моделі.

Отож, розглянемо види коліматорних прицілів та їх особливості:

Відкриті та закриті коліматорні приціли

Коліматорний приціл, принцип дії якого ми розібрали вище, називають відкритим. Такі приціли відрізняються ще більш компактними розмірами і надлегкою вагою. Також вони характеризуються більш широким кутом огляду (поля зору). Його мінус у тому, що лінза незахищена, може тріснути чи розбитися, а якщо на неї потраплять краплі дощу чи бруду, прицілювання буде недостатньо точним.

Є й закриті моделі:  їхня основна відмінність полягає в тому, що у них є корпус і встановлені з двох сторін захисні скельця. Така конструкція забезпечує захист від зовнішніх впливів - від сонячних відблисків, наприклад, і не дозволяє дощу або  бруду потрапити на лінзи.

Детально ознайомитись з характеристиками закритого коліматорного прицілу пропонуємо на прикладі моделі Holosun Micro Elite HE503R-GD 2MOA, що доступний до замовлення у нас на сайті:

https://www.range.kyiv.ua/tovari/kolimatorniy-pricil-holosun-micro-elite-he503r-gd-2moa
No items found.

Класичні та голографічні приціли

Класичний коліматорний приціл оснащений світлодіодом, який використовується як джерело світла. Він може бути відкритим чи закритим. Такі моделі частіше встановлюють на пістолети та мисливську зброю.  Їх безперечна перевага – порівняно низька вартість.

Голографічний приціл є складнішою конструкцією. У ньому використовується лазерний промінь, який потрапляє на фотопластину із зображенням марки. За рахунок цього виникає голографічне зображення, яке добре сприймається людським оком у будь-який час і забезпечує точне прицілювання. Також у моделей цього практично не виникають паралактичні помилки.

Голографічні моделі найчастіше встановлюються на дробовики, рушниці, гвинтівки великого калібру. Зазвичай, саме такі приціли є вибором різних елітних військових підрозділів.

No items found.

Тип прицільної марки

Прицільна марка в таких пристроях може бути різною. Найчастіше вона є простою червоною точкою. Але можливі й інші варіанти, зокрема:

•точка в колі;

•традиційне перехрестя;

•перехрестя з точкою по центру.

Крапка чи коло швидше ловляться поглядом. Велика пляма оптимальна для швидкого наведення на ціль, невелика - підвищує точність і стане в нагоді, якщо є необхідність стріляти на порівняно велику відстань. Перехрестя різних типів - раціональне рішення на той випадок, якщо необхідно розділити мету на сектори.

Деякі виробники пропонують приціли, у яких передбачено кілька видів значків для прицілювання. Власник просто вибирає варіант, який йому більше подобається чи краще підходить для конкретної ситуації. До цієї категорії належить, наприклад, коліматор Holosun Enclosed Elite HE512C-GD2MOA:

https://www.range.kyiv.ua/tovari/kolimatorniy-pricil-holosun-enclosed-elite-he512c-gd-2moa
No items found.

Яскравість

Стрільбу доводиться вести в різних умовах - вдень і вночі, у вечірніх сутінках, у похмуру погоду або в ясний сонячний день. Добре, якщо яскравість можна регулювати, підбираючи цей параметр під умови, в яких знаходиться стрілок. Деякі коліматори також сумісні з приладами і прицілами нічного бачення. Вони можуть мати до 10 рівнів яскравості для застосування вдень і 2 додаткових рівня для нічного бачення. Наприклад, як у моделі Holosun AEMS-110101 Core Red Dot:
https://www.range.kyiv.ua/tovari/kolimatorniy-pricil-holosun-aems-110101-core-red-dot
No items found.

Тип кріплення та додаткові можливості.

Можливі різні варіанти кріплення. Сучасним стандартом є кріплення на планку Picatinny або Weaver,  але зустрічаються моделі під «єврошину» або  інші специфічні кріплення. При виборі прицілу обов'язково врахуйте особливості вашої зброї. Пристрій для прицілювання має бути сумісним із нею. Важливо, щоб кріплення забезпечувало максимально надійну фіксацію.

Деякі моделі можуть мати додаткові функції. Наприклад, поєднання з лазерним цілевказівником. Можливо, окремий лазерний вказівник забезпечив би більш високу точність при прицілюванні. Але якщо немає можливості встановити два незалежні пристрої, можна використовувати і такий варіант.

Корпус

Корпус може бути суцільнометалевим, альтернативний варіант – поєднання металу та пластику. Перший варіант надійніший і довговічніший, другий може виявитися вигіднішим з фінансової точки зору. Добре, якщо корпус прицілу захищений від пилу та вологи. Зазвичай ступінь пило-вологозахисту визначається відповідно до міжнародного стандарту IP: після цих букв стоять дві цифри; перша показує захист від пилу, друга – від вологи, і що вони більше, то краще. Непоганий варіант, наприклад, IP68.
Роблячи вибір, кожен стрілець повинен чітко уявляти, які завдання має вирішувати його коліматор, яким чином він буде встановлюватися на зброю, враховувати вагу і габарити коліматора. В наступному матеріалі ми розглянемо більш детально особливості вибору коліматорного прицілу, що підійде безпосередньо під ваші задачі.
Стаття написана за використанням матеріалів сайту:
https://www.vectoroptics.com/about/index.html