Як обрати оптичний приціл?

Оптичний приціл - спеціальний оптичний прилад для точного наведення на ціль, огляду місцевості, аналізу та визначення дистанції до об'єкта. Принцип дії такого прицілу не відрізняється від звичайної зорової труби або телескопа. Щоб зробити постріл, досить поєднати перехрестя зі збільшеним зображенням цілі. Широкий асортимент нових, технологічних моделей під різноманіття різних задач робить актуальним питання - як обрати оптичний приціл, щоб він підходив саме під Ваші задачі?

Як обрати оптичний приціл?

На перший погляд, вибір оптичного прицілу може здатися простим: просто завітайте в магазин, проконсультуйтеся з досвідченим продавцем і оберіть оптимальний варіант за ціною.

Але на практиці сцена на стрільбищі або полігоні часто виглядає складніше, коли людина намагається використовувати мисливський оптичний приціл для практичної стрільби або прагне досягти точності на великі відстані з Low Power Variable Optic (LPVO) - а це оптика з низькою змінною кратністю, якою зазвичай комплектують різні напівавтоматичні системи .

На жаль, оптика не є універсальною, і кожен приціл розробляється суто для конкретних завдань. Тому перш за все вам слід визначитися з відповідями на кілька ключових питань, які допоможуть вам зрозуміти характеристики оптики, що підходить безпосередньо під ваші задачі.

Перше питання: «На який прилад я буду встановлювати приціл?». Розуміння можливостей зброї є одним з найважливіших аспектів. Тактичний приціл, призначений для гладкоствольних систем, скоріше за все, не вирішить всі ваші потреби. Та навпаки, високоточна гвинтівка з прицілом з малою кількістю поправок або взагалі без прицільної сітки, з високою долею імовірності може не відповідати вашим вимогам. Давайте розглянемо класичні комбінації «за призначенням»:

  •   Для полювання найбільше підходить легкий і компактний приціл з мінімальною кратністю 1X і, можливо, з найпростішою прицільною маркою типу «Хрест». Підсвічування сітки для роботи в умовах низької освітленості є бажаним. Варто зауважити, що мисливська гвинтівка теж буває досить потужна, тому якщо у вас 9,3Х62 або 375H&H нема сенсу розглядати оптику недорогих брендів, оскільки вона може не витримати віддачу цього калібру.

Як приклад, можна розглянути модель:

Vector Optics CONTINENTAL X8 1-8X24 SFP ED TACTICAL (SCOC-T37)  

https://www.range.kyiv.ua/tovari/optichniy-pricil-vector-optics-continental-x8-1-8x24-sfp-ed-tactical-scoc-t37
No items found.

  •   Для популярних в наш час напівавтоматичних систем на базі AR-15 ідеальним вибором буде тактичний приціл з низькою кратністю, наприклад, 1-6X або 1-8X, із підсвіткою центральної зони для використання в якості коліматора. В даному випадку краще розглянути приціли в другій фокальній площині, в яких візуальний розмір сітки ніяк не змінюється при зміні кратності. Це додає зручності і легкості «читання» сітки в динамічних вправах. Зовсім не обов’язково щоб одиниці поправок на барабанах були в MRAD, зазвичай вони використовуються тільки для пристрілки. Ще одним важливим елементом для таких систем є наявність сітки, без неї буде досить складно влучати на відстані більш 200 метрів. Але не завжди потрібна саме класична сітка в MOA або MRAD, які будуть потребувати від Вас додаткових знань балістики і проведення певних розрахунків. В більшості випадків підійде так звана сітка BDC (Bullet Drop Compensation – «компенсація падіння кулі»), де просто вказані поділки на конкретні дистанції.  Така система  розрахована на «середні значення» конкретного калібру, тому виходячи зі швидкості кулі при пострілі, ваші влучання можуть не ідеально співпадати з поділками сітки. Але за необхідності це більш-менш працює.

Як приклад, можна розглянути модель:

Vector Optics CONTINENTAL x10 1-10x28 ED FFP VET-RAR (SCFF-48)

https://www.range.kyiv.ua/tovari/optichniy-pricil-vector-optics-continental-x10-1-10x28-ed-ffp-vet-rar-scff-48
No items found.

  •   Нарізний карабін з ручним перезаряджанням. Це прилад з претензією на високу точність з можливістю стрільби на великі відстані. І ось тут вже потрібна максимально якісна оптика. Всі технічні недоліки вашого прицілу будуть впливати на ваші влучання, а якість скла стає критичною. Обирайте оптику з великим діаметром об’єктиву та трубою 34 або більше міліметрів. Обов’язково зверніть увагу на наявність налаштувань фокусу/паралаксу, великої кількості вертикальних поправок.  Не варто обирати приціли з поправками в кутових хвилинах (MOA- Minute of Angle), і без того велика кількість розрахунків стане ще складнішою. Стандартом для таких прицілів давно є мілірадіана (скорочено MRAD або MIL). Окремо треба звернути увагу на можливості прицільної сітки, дуже популярними зараз є різні варіанти таз званої «Різдвяної ялинки», де бокові поділки допомагають при роботі з вітром або корегуванні прицілювання. Наполегливо радимо поцікавитись її особливостями на сайті виробника оптики перед покупкою. І ніякої другої фокальної площини, якщо є потреба вимірювати дистанції за допомогою прицілу.

Як приклад, можна розглянути моделі:

Vector Optics Taurus 3-18*50 FFP - 30 мм - First Focal Plane (SCFF-11)

https://www.range.kyiv.ua/tovari/optichniy-pricil-vector-optics-taurus-3-18-50-ffp-scff-11
No items found.

Vector Optics CONTINENTAL X6 5-30X56 34MM FFP VEC - MBR (SCFF-41)
https://www.range.kyiv.ua/tovari/optichniy-pricil-vector-optics-continental-x6-5-30x56-34mm-ffp-vec-mbr-scff-41‍
No items found.

Стаття написана за використанням матеріалів сайту:
https://www.vectoroptics.com/about/index.html