Як перевірити оптичний приціл перед покупкою?

Багато хто нехтує перевіркою оптики, сподіваючись, що виробник перевіряв його на працездатність перед виходом з виробництва. Зазвичай так і є, але неналежне транспортування до вас або брак виробництва ніхто не відміняв. Тому важливо приділити як мінімум декілька хвилин первинному огляду вашого майбутнього екземпляру.

Як перевірити оптичний приціл перед покупкою?

Звичайно, оптичний приціл – дуже складний прилад, тому щоб  протестувати його повноцінно треба мати специфічні знання, пристрої та розуміти методику перевірки. Іноді це взагалі неможливо зробити без спеціального обладнання. Але дещо ви в змозі зробити самостійно. Це не складно зробити в домашніх умовах або в магазині точно підвищить ваші шанси уникнути бракованого виробу.

Ось декілька порад з цього приводу:

- Загальний огляд приладу.

Подивіться уважно на корпус прицілу. Якщо приціл новий, не повинно бути потертостей, подряпин та інших слідів встановлення оптики на кріплення або використання барабанів поправок. Зазвичай, приціли мають досить стійке покриття, тому його пошкодження говорить не тільки про використання прибору в минулому, а й про те, що його встановлювали з можливим порушенням вимог виробника.

Звичайно, не повинно бути жодних темних крапок або пилу на лінзах, коли ви дивитесь в окуляр прицілу.

- Покрутіть кільце діоптричної корекції дивлячись в окуляр.

Все повинно працювати добре, фокус прицільної марки або сітки змінюватись поступово. Налаштуйте діоптрію так, щоб ви добре бачили сітку прицілу, вона неповинна бути розмитою або двоїтися. Далі слід поступово збільшувати кратність і дивитись що відбувається з зображення сітки. Якщо ви бачите дугоподібні викривлення ліній прицільної сітки, розмиття (зазвичай ближче до країв окуляру)– це все різновиди так званих аберацій (відхилень від норми)  оптичних систем і варто відмовитись від такого екземпляру.

- Встановіть мінімально можливу кратність прибору і уважно подивіться на будь який об’єкт.

Це краще робити на вулиці при денному освітленні. Чи не бачите ви кольорових контурів навколо об’єкту або по краю зорового поля. Зазвичай вони якогось окремого кольору (наприклад, рожевого, жовтого або блакитного). Це так звані хроматичні аберації, які виникли в результаті неточного проектування або не зовсім якісного виробництва системи лінз. Як це зазвичай виглядає:

No items found.

Виходячи з величини цих дефектів, бажаного застосування прицілу і його ціни можна або змиритися з цим, або таки відмовитись від покупки.

- Покрутіть барабани вертикальних та горизонтальних поправок від упору до упору.

Ви не повинні відчувати будь яких змін звуку або в тактильних відчуттях при клацаннях незалежно від обертів. Якщо це не так – механічна система має вади, не треба купувати такий приціл, якщо ви збираєтесь використовувати його для стрільби на великі відстані (там де зазвичай постійно використовуються барабани).  

- Зробіть теж саме с барабаном фокусу/паралаксу, дивлячись при цьому в приціл.

Ви повинні легко фокусувати приціл на об’єктах, які знаходяться від вас нарізних дистанціях ( від 50-100м і далі). Якщо вам не вдається знайти положення барабану для якоїсь дистанції – це може бути оптична проблема конструкції.

- За допомогою ліхтарика подивіться всередину приладу з боку об’єктива.

Наявність слідів  на внутрішній поверхні, залишків герметика на краях лінз або чогось подібного можуть говорити про загальну якість збірки на виробництві і довговічності прибору при навантаженнях.

 

Ось такі загальні рекомендації допоможуть вам уникнути неякісного товару. Звичайно, це лише вершина айсбергу в справі всебічної перевірки оптичного прицілу. Про більш глибокі тести – в нашій наступній публікації.

No items found.

No items found.

No items found.

Стаття написана за використанням матеріалів сайту:
https://www.vectoroptics.com/about/index.html